Frans Welmers

29 January 2021

2 min. leestijd

Welke milieuzones zijn er in Nederland?

In Nederland voeren steeds meer grote steden een milieuzone in. Als je in het bezit bent van een oude dieselauto, dan kan het gebeuren dat je een stad niet meer in mag. Hierin is in Nederland geen algemeen beleid. De steden mogen zelf bepalen of ze een milieuzone aanmaken. Daarbij mogen ze ook zelf bepalen welke auto’s of vrachtauto’s ze precies weigeren om een milieuzone in te rijden.

Milieuzone in Amsterdam

Sinds 1 januari 2017 heeft Amsterdam een milieuzone. Oude vrachtwagens en bestelwagens op diesel mogen de stad niet meer in. Hierbij geld ook een verbod op oude campers die nog op diesel rijden. Sinds 1 januari 2018 mogen ook oude bussen en taxi’s op diesel de stad niet meer in.

Milieuzone in Arnhem

In de binnenstad van Arnhem is de milieuzone nog strenger. Sinds 1 januari 2019 mogen dieselauto’s ouder dan 2005 de stad niet meer in. Dit geld niet alleen voor vervuilende vrachtwagens, maar ook voor personenauto’s.

Milieuzone in Utrecht

De binnenstad van Utrecht mag je niet meer binnenkomen als je een oude dieselauto rijdt van voor 1 januari 2001. Dit geldt voor personenauto’s, bestelwagens en vrachtwagens. Ga je toch de stad in? Dan kan je een boete van 90 euro krijgen.

Milieuzone in Rotterdam

In Rotterdam is ook een milieuzone voor oude vrachtwagens, bestelwagens en personenauto’s. Als je auto ouder is dan 1 januari 2001 en het is een diesel, dan kom je niet meer binnen. Er is wel een ontheffing voor oldtimers die ouder zijn van 40 jaar. Deze mogen de stad wel in.

Meer steden overwegen milieuzone

Naast dit rijtje met steden zijn er nog meer steden waar een milieuzone overwogen wordt. In Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk en Tilburg is al een milieuzone voor bussen en vrachtwagens. Met de nieuwe stikstofmaatregelen is de kans aanwezig dat er ook een milieuzone voor personenauto’s komt.

Vervang je oude diesel auto

Ben je in het bezig van een oude dieselauto? Dan is de kans groot dat je straks niet meer de grote steden in mag. Als je mobiel wilt blijven in bovenstaande steden adviseren we om je oude diesel auto in te ruilen voor een nieuw exemplaar. Bij ons kan je terecht voor het inruilen van je oude auto en het kopen van een nieuwe auto. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden voor een tweedehands diesel auto.