Tweedehands auto kopen? Let hier op bij het kopen van een tweedehands auto.
Binnenkant van de auto
Kijk goed naar het interieur van de auto en vraag of er onderhoudsboekjes aanwezig is. Ziet de bekleding er nog netjes uit of is deze afgesleten? Check of er in de auto is gerookt. Controleer de pedalen of deze zijn afgesleten.
Voel onder de vloermatten of hier geen vocht zit. Vocht kan duiden op roest en lekkage. Test of alle elektrische functies goed te werken zoals knipperlichten, remlichten, alarmsysteem, ruitenwissers, elektrische ramen, achterruitverwarming, koplampen, airconditioning, etc.
Buitenkant van de auto
Loop op jouw gemak een aantal maal rondom de auto. Bekijk de dorpels onder de deur en controleer deze op roest. Controleer ook de kofferbak op vocht en de rubbers van de ramen aan de zijkanten. Controleer de auto op kleurverschil in het lakwerk. Als een auto na schade gespoten is, dan is een bepaald onderdeel vaak wat lichter of donkerder. Speur naar eventuele restjes olie die op de grond liggen. Dit kan wijzen op olie lekken.
Bekijk de uitlaat van de auto. Zit deze nog goed vast en zit er geen roest op. Bekijk de kleur van de uitlaat. Is de uitlaat grijs dan is dat prima. Een zwarte kleur duidt op olie verbruik. Let wel dat een oudere auto altijd wat olie zal gebruiken waardoor de uitlaat enigszins zwart kan zijn.
Bekijk alle 4 de banden. Indien de slijtage ongelijkmatig is, kan dit duiden op versleten schokdempers of een niet goed werkend remsysteem. Duw en trek aan de banden om te kijken of er speling in zit. Controleer of een reservewiel aanwezig is en controleer ook deze op slijtage.
Onder de motorkap
Schroef de oliedop los en kijk of hier schuim inzit. Indien er schuim te zien is dan duidt dit op een scheur in het motorblok. Het koelwater heeft zich dan vermengd met de olie. Controleer ook het niveau van de vloeistoffen onder de motorkap. Kijk onder de motor en versnellingsbak. Als daar olie resten zitten, dan betekent dit de auto lekkage heeft.
Controleer het koelwater. Deze mag een kleurtje hebben maar het mag absoluut geen sporen van olie bevatten. Dit duidt namelijk op ernstige problemen met de motor.
Wat ook belangrijk is of het chassisnummer en het identiteitsplaatje van de auto overeenkomen met de gegevens op het kentekenbewijs. Controleer of het kenteken ook in de ruiten gegraveerd is.
Tweedehands auto kopen? altijd een proefrit
Wanneer je een proefrit maakt controleer dan of de motor koud is. Je wilt er zeker van zijn dat de auto ook goed start met een koude motor. Controleer de uitstoot na een koudstart. Blauwe rook duidt vaak op olie verbruik. Zet tijdens de proefrit de radio uit, zo kun je eventuele rare geluiden snel opmerken.
Probeer om in de vijfde versnelling op te trekken. De auto moet onmiddellijk blokkeren. Is dit niet het geval dan is de koppeling versleten.
Zet de auto stil met draaiende motor en in de tweede versnelling. Trap de rem in en laat de koppeling rustig opkomen. De auto moet direct afslaan.
Voel je tijdens het rijden een trilling in het stuur, dan zijn de wielen niet in balans.
Rij in de derde of vierde versnelling, trap stevig op rem en trek Gelijk weer op. Indien de auto soepel optrekt dan zijn de motorsteunen in orde.
Rij 50 km/h en houdt het stuur losjes in je handen. Vervolgens trap je stevig op de rem. Indien het stuur naar links of naar rechts trekt is dit geen goed teken.
Voer ook een hellingproef uit. Trek de handrem aan en check of de auto stil blijft staan. Een ander aandachtspuntje waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto is de wiellagers. Deze kun je controleren door het stuur helemaal naar links of naar rechts te bewegen en langzaam te rijden. Schokken, trillen of kraken de lagers dan duidt dit op versleten lagers.
Hulp bij de aanschaf van je tweedehands auto nodig?
Misschien klinkt het gek, maar wij kopen dagelijks tweedehandsauto’s in, tegen een scherpe prijs, daardoor kunnen we jou ook weer een goed aanbod doen. Kom eens langs, misschien kunnen we jou ook helpen inkopen.