Frans Welmers

7 February 2021

3 min. leestijd

Is jouw auto geschikt voor E10 brandstof?

Sinds 1 oktober 2019 zijn alle grote benzinestations verplicht om naast gewone benzine E10 benzine aan te bieden. In E10 benzine zit slechts 90% benzine en 10% Bio-ethanol. Eigenlijk verschilt dit niet veel met Euro 95 waar al een beetje bio-ethanol bijzit. Toch kan E10 benzine een groot verschil maken voor je auto. Als je auto ouder is dan het bouwjaar 2000, dan is je auto niet geschikt voor E10 benzine. De benzine kan zelfs schadelijk zijn voor je auto.

Wat gebeurt er als je E10 benzine tankt met je oude auto?

Het is gelukkig niet zo dat je in verhouding met diesel direct stil komt te staan als je in een oude auto E10 benzine gooit. Als je één keer E10 benzine tankt zal dit niet direct gevolgen hebben. Maar als je vaker E10 tankt kan dit wel schadelijk zijn voor je auto. E10 benzine verbrand namelijk anders dan Euro95. Als je E10 benzine erin gooit kunnen de rubberen slangen, essentiële onderdelen en pakkingen van je auto beschadigen. Dit gebeurt niet na één keer, maar het is wel slim om geen E10 benzine te tanken. Vooral niet als je auto ouder is dan het jaar 2000.

Langzaam gaan we over op E10 brandstof

Het is de bedoeling dat we in Nederland langzaam overgaan op E10 benzine. De reden is dat de uitstoot bij E10 minder schadelijk is voor ons milieu. Dit betekent dat je op steeds meer plekken straks geen Euro95 meer kan tanken. Het alternatief is Euro98. Op dit moment is Euro98 nog volledig bio-ethanol vrij. Er zijn nog maar een paar maatschappijen die deze brandstof aanbieden. Het nadeel van Euro98 is dat het ook een stuk duurder is, dan E10 of Euro95.

Check of jouw auto geschikt is voor E10

Het is slim om vooraf te checken of jouw auto geschikt is voor E10 benzine. Via de E10 check kan je direct zien welke auto’s er geschikt zijn. Een check waar je vanuit kan gaan is dat alle auto’s na 2000 geschikt zijn voor E10. De auto’s uit het jaar 2000 zijn een twijfelgeval. Gelukkig kan je hiervoor de E10 check doen om te kijken of je auto geschikt is. Het ligt ook een beetje aan het merk auto dat je rijdt. Bij Suzuki zijn alle auto’s vanaf het jaar 1991 bijvoorbeeld al geschikt voor E10 benzine mits de originele onderdelen gebruikt zijn.

Wat kan je het beste doen als je auto nog niet op E10 benzine kan rijden?

Het kan slim zijn om te overwegen je oude auto in te ruilen voor een jonger model. Als je straks als alternatief alleen nog maar Euro98 kan tanken, dan is dit niet bepaalt voordelig voor je brandstofkosten. Met een nieuwe auto of een nieuwer model kan je zonder problemen E10 benzine tanken. Een extra pluspunt is dat je met je nieuwe auto weer jaren vooruit kan. Dit ga je merken in je onderhoudskosten. Bij Auto Siero kunnen we uiteraard je oude auto inruilen en je helpen bij het uitzoeken van een nieuw exemplaar.