Caravantrekkers en trekauto's

Hoeveel kg mag mijn auto trekken? Wat is het maximale combinatiegewicht? Vragen die wij regelmatig ontvangen van Nederlandse vakantiegangers, die op zoek zijn naar een geschikte caravantrekker of trekauto. Bij Auto Siero hebben we altijd meerdere caravantrekkers op voorraad.

Wet en regelgeving caravantrekkers en trekauto's

Je zal begrijpen dat niet iedere auto ieder gewicht mag en kan trekken. Er zijn wetten en regels opgesteld om te zorgen dat er geen onveilige situaties in het verkeer ontstaan. Wettelijk is vastgelegd, waar de combinatie tussen auto en caravan aan moet voldoen. We spreken over caravans maar je zou hier ook ‘geremde aanhanger’ kunnen lezen.

Maximaal toegestante trekgewicht

Iedere autobezitter beschikt over een kentekenbewijs. Op het kentekenbewijs staat onder ‘O’ het ‘maximaal toegestane trekgewicht’ van de auto. Ga hierbij altijd uit van het geremde trekgewicht aangezien alle caravans ‘geremd’ zijn en veel aanhangers ook. De stelregel is dat je nooit meer mag trekken dan het ‘maximaal toegestane trekgewicht’ zoals vermeld op jouw  kentekenbewijs. Het gaat hierbij om het werkelijke gewicht (aanhanger inclusief belading). *Heb je een aanhanger die niet geremd is, dan kijk je logischerwijs naar het ‘ongeremde gewicht’ op uw kentekenbewijs.

Rijbewijs en trekgewicht

Ook zijn er regels omtrent het rijbewijs. Wanneer het ‘te trekken gewicht’ (dus de totale massa) onder de 750 kg blijft heb je altijd voldoende aan rijbewijs B. Wanneer het totaal ‘te trekken gewicht’ boven deze 750 kg komt, moet de caravan een eigen kentekenplaat hebben. Ook dan is het mogelijk om slechts met rijbewijs B te rijden. De ‘maximaal toegestane massa’ van de auto-caravancombinatie (dus bij elkaar opgeteld) is in dat geval 3.500 kg. Zie ‘F.2’ op de kentekenbewijzen.

Op onderstaande afbeeldingen is de totale massa van de auto-caravancombinatie 1.930 kg + 1.500 kg = 3.430 kg. Om met deze auto-caravancombinatie te rijden, moet je dus in het bezit zijn van rijbewijs B. *Let op: het gaat erom wat op papier staat. Als door overbelading jouw combinatie boven de 3.500 kg uitkomt dan heeft dit geen invloed op de geldigheid van jouw rijbewijs.

Kentekenbewijs auto (caravantrekker)Kentekenbewijs caravan (caravantrekker)
Wil je meer trekken dan 3.500 kg? Dan moet je in het bezit zijn van een B-plus of een BE-rijbewijs. Met een B-plus rijbewijs is de ‘maximaal toegestane massa’ van de auto-caravancombinatie 4.250 kg. Let op: hier gaat het dus wederom om het ‘opgetelde’ aantal kilo’s, vermeld onder ‘F.2’ op de kentekenbewijzen. Het BE rijbewijs laat je, een caravan of aanhanger trekken van 3.500 kg. Hier gaat het puur om het ledig gewicht, plus het laadvermogen van de aanhanger.

Hieronder enkele voorbeelden:

Gewicht auto (kg) Gewicht aanhanger (kg) Rijbewijs
3.000 kg 650 kg Rijbewijs B
2.400 kg 800 kg Rijbewijs B
2.400 kg 1.400 kg Rijbewijs B-plus
2.400 kg 2.000 kg Rijbewijs BE
3.000 kg 4.000 kg Rijbewijs BE

Toegestane ‘maximum massa caravan’, groter dan ‘trekgewicht auto’. Mag dat?

Veel mensen vragen zich af, of ze een caravan mogen trekken met een ‘hogere maximale toegestane massa’ dan het trekgewicht van hun auto. Het antwoord op die vraag is, “ja.” Stel je hebt een auto met een maximaal trekgewicht van 1300 kg. Je wilt met deze auto graag een caravan trekken die een maximaal toegestane massa van 1.400 kg heeft.

Deze caravan mag je trekken, zolang je de caravan maar niet maximaal belaadt. Om eventuele discussies te voorkomen, kan je het RDW vragen het kentekenbewijs administratief te laten aanpassen. Het RDW zal dan een lager laadvermogen op het kentekenbewijs zetten, waardoor de ‘maximale toegestane massa van de caravan’ uit zal komen op 1.300 kg.

Zelf trekgewicht berekenen

Ondanks alle informatie kan het soms een lastige klus zijn om een trekkrachtberekening te maken. Een site die je daar heel goed bij kan helpen is caravantrekker.nl. Op deze website is het mogelijk om aan te geven met welke combinatie je van plan bent de weg op te gaan. De tool op de website rekent vervolgens exact uit, of de door jou gekozen auto-caravancombinatie, geschikt is om bijvoorbeeld de bergen mee in te gaan. Je  kunt op caravantrekker.nl ook éénvoudig opzoeken wat het maximale trekvermogen is van een specifieke auto. Verder heeft de ANWB op haar website een tool staan waarmee je kunt berekenen welk caravansegment geschikt is voor jouw auto. Dit maakt het uitzoeken van een caravan alweer een stuk makkelijker.