Frans Welmers

4 February 2021

2 min. leestijd

Dagwaarde auto berekenen? De mogelijkheden en onmogelijkheden van een dagwaarde

Wat is mijn auto waard? Veel mensen willen weten hoeveel geld ze moeten reserveren als ze hun auto in willen ruilen of wat de verkoopwaarde van hun auto is. Het bepalen van de autowaarde op een gegeven moment, of de dagwaarde van een auto is niet zo moeilijk. Wat je er nou echt aan heeft is minder duidelijk. Daarom helpen we je graag een handje.

Onafhankelijke waardebepaling van jouw auto

Op de website van de ANWB is een kentekencheck te doen, met als resultaat een redelijk betrouwbare schatting van de dagwaarde auto. Met deze schatting van de dagwaarde auto berekent of je bij inruil of verkoop een eerlijke prijs krijgt voor jouw auto. Zo helpt de dagwaarde je om goede deals te maken. Tot zover simpel, waar zit hem nu de kneep?

De dagwaarde van een auto betreft een schatting

De dagwaarde die gegeven wordt bij een kentekencheck is altijd een schatting. De werkelijke dagwaarde, of verkoopwaarde van jouw auto hangt namelijk af van meer aspecten dan alleen het bouwjaar, de afschrijving en de kilometerstand. De staat van de auto speelt ook een grote rol in de dagwaarde. Een auto die goed (dealer) onderhouden is, heeft een hogere dagwaarde dan een auto die in slechte staat is. Een auto met een paar krasjes, vlekken in de banken of sterretjes in de voorruit levert ook al snel minder op.

Naast onderhoudsstaat zitten er nog een aantal haken en ogen aan de dagwaarde. Zo kan het zijn dat jouw auto op het moment helemaal niet in trek is. Dit zorgt ervoor dat een autohandelaar deze auto moeilijk kan doorverkopen, waardoor de verkoopwaarde van de auto negatief wordt beïnvloed.

De dagwaarde van jouw auto schommelt

Het tegenovergestelde kan ook waar zijn. Door spelingen in de automarkt kan jouw auto ineens heel interessant worden voor een occasion dealer. Natuurlijk wordt jouw auto door afschrijving ook steeds minder waard. Dus wacht niet te lang en neem tijdig contact op met je auto dealer om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Zoals je ziet speelt er veel meer dan alleen maar een simpele waardebepaling van de auto. Toch is de dagwaarde één van de meest betrouwbare richtlijn voor de waardebepaling van jouw auto en een goede richtlijn als je jouw auto wilt inruilen.