Frans Welmers

7 February 2021

3 min. leestijd

Afschrijvingskosten auto berekenen

Als autobezitter maakt u verschillende kosten voor het bezitten en rijden van een auto. De meeste kosten zijn u wel bekend. De één heeft zijn of haar maandelijkse kosten beter inzichtelijk dan de ander. Toch merken wij vaak nog, dat mensen geen rekeningen houden met afschrijvingskosten.

Afschrijvingskosten? Ja, afschrijvingskosten. 

Voor de één wellicht een bekend begrip, voor de ander een woord waarvan je wel een idee hebt wat het betekend, maar geen idee wat er in de praktijk precies mee bedoeld wordt.

Wat zijn afschrijvingskosten

Afschrijvingskosten zijn kosten die ontstaan door de waardevermindering van hetgeen u heeft gekocht. Normaal gesproken betaalt u meer voor de aanschaf van uw auto, dan bij de verkoop van uw auto (afgezien van auto’s die in waarde stijgen vanwege hun exclusiviteit).

Het aankoopbedrag minus hetgeen uw auto oplevert bij verkoop, ook wel restwaarde genoemd, zijn kosten die u voor uw rekening neemt.

In onderstaand voorbeeld helpen we u bij het berekenen van uw afschrijving. De benodigde gegevens zijn:

  • 

Aanschafwaarde van uw auto;

  • Te verwachten gebruiksduur;

  • Restwaarde.

De aanschafwaarde betreft het volledige bedrag dat u heeft gespendeerd aan uw auto. Het is verstandig hierbij alle bijkomende kosten als: kosten rijklaar maken, eventuele afleverkosten en/of kosten voor zaken die later zijn geïnstalleerd in uw auto, bij de totale aanschafwaarde op te tellen.

De te verwachten gebruiksduur is wellicht niet ‘een, twee, drie’ vast te stellen, gebruik dan deze berekening om vast te stellen wat voor u een gunstige termijn is.

De restwaarde is niet altijd even gemakkelijk te bepalen, daar willen we u als Auto Siero zijnde graag bij helpen. U kunt ook altijd kijken op sites als Gaspedaal om te zien wat uw auto ongeveer op zou brengen bij bijvoorbeeld een specifieke kilometerstand.

Rekenvoorbeeld

Rekenvoorbeeld:

Aanschafwaarde: € 22.000
Te verwachten gebruiksduur: 5 jaar
Restwaarde: € 7.000

Stel u komt na het optellen van de verschillende onderdelen uit de aanschafwaarde en het onderzoeken van een acceptabele restwaarde (bij x aantal jaar), uit op bovenstaande gegevens. De berekening is dan vrij eenvoudig:

Trek de restwaarde af van de aanschafwaarde:
22.000 – 7.000 = 15.000

Deel dit getal door het aantal jaren:
15.000 / 5.000 = 3.000 p.j.

De autobezitter uit dit voorbeeld is jaarlijks dus 3.000 euro kwijt aan waardevermindering.

Andere kosten

Andere kosten

Naast de afschrijvingskosten zijn er natuurlijk meer kosten die u maakt om een auto te bezitten en te rijden. Ziet u een auto op onze website staan die u interessant vindt maar weet u niet of deze auto binnen uw budget past? Zijn er zaken onduidelijk, wat betreft de kosten voor een bepaalde auto? Wil u graag advies van één van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.