Frans Welmers

7 February 2021

3 min. leestijd

6 tips tegen beslagen autoramen

Beslagen autoruiten? Je start de auto en dan begint de ellende, de ramen zitten vol met condens. Draaiend aan allerlei knoppen op het dashboard, turend over je stuur – daar waar het het eerst condensvrij is – probeer je, je weg te vinden door het verkeer. In deze blog geven wij je 6 praktische tips om je autoruit snel condensvrij te maken.

Tip 1. Zet de airco aan

Het lijkt raar om de airco aan te zetten als het buiten koud is maar binnen enkele seconden zijn de ramen condensvrij. Vergeet niet de blazers op de vooruit te richten en de airco op maximaal te zetten. Als de auto niet over een airco beschikt, bekijk dan de volgende tips.

Tip 2. Maak de voorruit schoon

Wanneer je met regelmaat de voorruit schoonmaakt met een middel dat ontvettend werkt – denk aan afwasmiddel – dan voorkomt dit de condensvorming voor enige tijd.

Tip 3. Scheerschuim

Als je dagelijks met de auto rijdt dan is scheerschuim de gouden tip! Smeer de binnenkant van de ramen – die je vrij van condens wil hebben – in met scheerschuim. Zorg dat het raam goed gedekt is. Pak hierna een schone doek en maak vervolgens de ruit weer schoon. Het resultaat is verbluffend. Deze tip werkt trouwens ook in de badkamer.

Tip 4. Geen vochtige spullen in de auto

Probeer zo min mogelijk met vochtige spullen als kleding, schoenen e.d. de auto in te stappen. Het vocht dat je de auto inbrengt, slaat al snel op de ruiten. Besluit je wel met een ‘nat pak’ achter het stuur te kruipen? Voorkom dan dat vochtige kleding en dergelijke in de auto blijft liggen.

Tip 5. Vocht absorberen

Om minder last te hebben van condens in de auto kun je ook gebruik maken van vocht absorberende middelen. Denk bijvoorbeeld aan een zakje rijst op je dashboard, een sok met kattenbak vulling of een andere soort vochtvreter. Het vocht van de ruit zal in de vochtvreters trekken en jij kunt genieten van een heldere voorruit.

Tip 6. Verwarming op maximaal

Om de ruiten snel vochtvrij te maken, zet je de verwarming op de warmste stand en laat je de kachel flink blazen. Dit zorgt ervoor dat de ruiten binnen de kortste keren condensvrij zijn. Nadeel hierbij is dat het wat langer kan duren aangezien de kachel niet direct warme lucht blaast.

Nog steeds beslagen ruiten?

  • Check of er niks mankeert aan de kachelradiateur, dit kan je bij een garage laten doen.

  • Liggen er bladeren of ander vuil in de motorruimte? Verwijder deze, dit kan de luchttoevoer belemmeren.

  • Je kunt natuurlijk ook een nieuwe auto kopen bij Auto Siero.