10 Tips bij het huren van een camper
Stel je voor: je rijdt met een camper het land uit. Na een paar uur merk je dat de vlakke weilanden plaats hebben gemaakt voor bergen die intimiderend en rustgevend tegelijkertijd zijn. Je neemt een afslag, van de snelweg af. De kronkelige wegen en de bergen om je heen zijn een prachtig uitzicht. Je besluit een stop te maken en parkeert de camper langs de kant van de weg. Als je stil staat, stap je uit en kijk je om je heen. Wauw, wat is het hier fantastisch! Je pakt een stoel uit de camper en neemt even rustig de tijd om buiten te genieten. Dit is pas vakantie!
Of je nou van kamperen houdt of niet: een roadtrip met een camper hoort thuis op jouw bucketlist. Het reizen met een camper geeft het ultieme gevoel van vrijheid! Je kunt je eigen route bepalen en zit niet vast aan een locatie. Als het je ergens niet bevalt, rij je gewoon weer weg naar een plek die jou wel bevalt. Het is luxer dan kamperen in een tent, maar je bent net zo dicht bij de natuur. Naast dat kamperen met een camper een gave ervaring is, is het ook een stuk goedkoper dan slapen in een hotel. In de camper heb je een keuken, koelkast en opslagruimte. Je kunt dus zelf boodschappen doen en koken als je dit wil. Ook hoef je nooit meer bang te zijn dat je iets vergeet van je hotelkamer; in dit knusse huis op wielen neem je alles mee wat je nodig hebt op vakantie. Je pakt één keer je koffer uit, that’s it!
Ben je enthousiast geworden over het huren van een camper? Gaaf! Om dit zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen, geven we je hier 10 tips voor het huren van een camper.
Met wie wil je deze onvergetelijke reis maken? Hoe groter je reisgezelschap, hoe meer opslagruimte en slaapplaatsen er nodig zijn. Dit betekent dus dat je een grotere camper nodig hebt. Voor de meeste campers heb je genoeg aan een ‘normaal’ rijbewijs B. Mocht je voor een extra grote camper kiezen, check dan even of dit rijbewijs voldoende is. Mocht je in het bezit zijn van een C1 of C rijbewijs, dan kun je met iedere camper op pad. Wil je daarnaast ook je huisdier meenemen? Dat mag niet van iedere verhuurder en kan extra kosten opleveren bij de verhuurders van wie dit wél mag. Houd hier rekening mee.
Ga je naar een tropische/warme bestemming, dan heb je over het algemeen minder (ruimte vullende) spullen nodig dan wanneer je naar een koude bestemming gaat en juist veel dikke, warme kleding mee moet nemen. Ook is het bepalen van de bestemming nodig, zodat de verhuurder van de camper een inschatting kan maken van het aantal kilometers dat je zult afleggen. Tot slot is het handig om de bestemming te bepalen voor het soort camper. In Noorwegen is een kleine camper bijvoorbeeld handig in verband met de veerbootprijzen. In Ierland en Engeland zijn de wegen vrij smal, vandaar dat een smalle camper daar praktisch is. In landen als Amerika en Canada zijn de wegen juist heel breed, hier is een grote en brede camper geen enkel probleem.
Hoeveel wil jij uitgeven aan je campervakantie? Je kunt een campervakantie eigenlijk zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wil. De prijs van je camper hangt af van een aantal belangrijke dingen:
* De periode: in het hoogseizoen zijn de prijzen voor het huren van een camper hogen dan in het laagseizoen. Daarnaast kost een vakantie van 4 weken een stuk meer dan een vakantie van slechts een week.
* Het reisgezelschap: hoe meer personen er mee gaan, hoe groter de camper moet zijn. Een grote camper huren is duurder dan een kleine camper. Daarnaast betaal je voor het houden van huisdieren vaak extra.
* Type camper: wil je een grote, luxe camper met extra faciliteiten zoals navigatie en een fietsenrek? Of neem jij genoegen met een kleine, basic camper? Dit maakt een groot verschil in de kosten!
Naast de hierboven benoemde aspecten, heeft ook de bestemming invloed op de uiteindelijke prijs van je campervakantie. Hoe verder je op vakantie gaat, hoe meer kilometers je moet afleggen. Dit kost brandstof, dus kost het geld. Daarnaast mag je op sommige bestemmingen wildkamperen en moet je op andere bestemmingen verplicht op een camping of camperplaats overnachten.
Ben je bekend met het fenomeen vroegboekkorting? Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijzen over het algemeen zijn. Een ander voordeel van vroeg boeken, is dat je meer keuze hebt dan bij een last-minute boeking.
Zoals al eerder is benoemd, zijn er campers in allerlei soorten en maten – én prijsklassen! Vergelijk verschillende aanbieders en kies de camper die bij jou past.
Meestal is een camper allrisk verzekerd als je deze huurt, maar check dit voor de zekerheid. Houd er wel rekening mee dat je vaak een eigen risico hebt. Ook moet je voor vertrek vaak een borgsom betalen. Dit bedrag verschilt, maar kan oplopen tot wel €1000,-. In Amerika en Canada volstaat vaak een kopie van je creditkaart als borgsom, het is dus handig om deze mee te nemen.
Bij de ene verhuurder mag je een onbeperkt aantal kilometers rijden, bij de andere aanbieder worden de kilometers geteld en meegerekend in de prijs. Ook het soort verzekering verschilt per verhuurder. Tot slot moet je bij sommige aanbieders een minimumleeftijd hebben om de camper te mogen huren.
Bereken van tevoren hoeveel kilometers je wil afleggen. Zoals hierboven al staat beschreven, bieden sommige verhuurders campers aan waarmee je een onbeperkt aantal kilometers mag rijden. Andere verhuurders geven een maximumaantal kilometers aan die je mag rijden. Kom je hierboven, dan geldt een toeslag van bijvoorbeeld 20 cent per kilometer. Als je weet hoeveel kilometers je ongeveer af wil leggen, kun je een aanbieder kiezen die bij jou past.
Yes, je hebt een camper gehuurd! Voordat je plankgas wegrijdt, is het belangrijk om de camper te controleren. Zijn er beschadigingen? Maak daar dan een foto van. Zo kun je bewijzen dat deze beschadigingen er al zaten toen je de camper kreeg. Ook dingen als de aanwezigheid van een reserveband en de bandenspanning zijn handig om te checken. Tot slot: weet de afmetingen van de camper! Zo voorkom je dat je in een tunnel vast komt te zitten.
Houd in je kostenplaatje ruimte over voor extra (onverwachte) kosten. Sommige verhuurders rekenen extra toeslagen over de camper, brengen faciliteiten zoals een fietsendrager extra in rekening of laten je betalen voor een overschreden aantal kilometers na afloop van de reis. Ook dingen als handdoekensets en beddengoed zitten vaak niet in de prijs inbegrepen. Laat je van tevoren goed informeren en houd wat geld achter de hand voor dit soort extra kosten.
Van plan om een camper te huren?